Kırşehir'de Gezilecek Yerler

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Kırşehir’de gezilecek yerler arasında her biri kendine özgü hikayeler barındıran tarihi ve kültürel mekanlar bulunur. Orta Anadolu’nun bozkırları arasında yer alan Kırşehir, tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu zengin tarih, şehirdeki çok sayıda tarihi yapı ve müze sayesinde günümüze kadar ulaşmıştır. Şehirde hem Ahi Evran Külliyesi, Cacabey Medresesi ve Seyfe Gölü Kuş Cenneti gibi önemli turistik mekanlar hem de termal kaynaklarıyla da ünlü kaplıcalar yer almaktadır.

Kırşehir’de Gezilecek Yerler Haritası

Cacabey Medresesi

Cacabey Medresesi

Kırşehir’de gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Cacabey Medresesi, 1271-1272 yılları arasında Kırşehir’de inşa edilmiştir ve Anadolu Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden biridir. Dönemin Kırşehir valisi Nureddin Cebrail, nam-ı diğer Cacabey tarafından astronomi eğitim merkezi olarak yaptırılmıştır. Taç kapısı ve taş işçiliği ile dikkat çeken medresenin toplam uzunluğu 21 metre, genişliği ise 13 metredir. Ayrıca medresenin avlusunda yer alan Cacabey Camii günümüzde halen faal olarak kullanılmaktadır. Astronomiye meraklı olanlar için medresenin gözlem kulesi de bir diğer önemli detayıdır.

Cacabey Medresesi için konum

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kırşehir’in Kaman ilçesinde yer alan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Hükümeti’nin desteğiyle 2008 yılında hizmete açılmıştır. Müzede M.Ö. 3000’den Roma İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar uzanan tarihi eserler sergilenmektedir. Toplam 160.000 metrekarelik bir alan üzerinde kurulan komplekste sergi salonları, laboratuvarlar ve depolar yer almaktadır. Müzenin çevresinde bulunan Kalehöyük kazı alanı ise Türkiye ve Japonya arasındaki arkeolojik iş birliğinin önemli bir sembolüdür. Tepe üzerindeki kazılar sonucunda çıkarılan 2000’den fazla eser bu müzede ziyaretçilere sunulmaktadır.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi için konum

Mucur Yeraltı Şehri

Mucur Yeraltı Şehri

Mucur Yeraltı Şehri, Kırşehir ilinin Mucur ilçesinde yer alan ve tarihi M.S. 3. yüzyıla kadar uzanan önemli bir arkeolojik yapıdır. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildiği düşünülen bu yeraltı şehri, 2. yüzyılın sonlarından itibaren kullanılmaya başlanmıştır ve çeşitli katmanlarda odalar, geçitler, şapeller ve hava bacaları içermektedir. Toplamda 7 katlı olarak tasarlanmış olan şehirde yaklaşık 50 oda ve 4 adet su sarnıcı bulunmaktadır. Ayrıca yeraltı şehri, toplam uzunluğu 42 metreyi bulan koridorlar sayesinde birbirine bağlı odacıklardan oluşmaktadır. 1970’li yıllarda keşfedilen ve günümüzde de ziyaretçilere açık olan Mucur Yeraltı Şehri tarihi detaylarıyla dikkat çekerken önemli bir turistik değer de taşımaktadır.

Mucur Yeraltı Şehri için konum

Üçayak Kilisesi

Kırşehir Üçayak Kilisesi

Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Üçkuyu köyü sınırlarında yer alan Üçayak Kilisesi, zengin tarihi geçmişi ve mimari özellikleriyle dikkat çeken önemli bir yapıdır. Bizans dönemine ait olduğu düşünülen kilise kaya içine oyulmuş üç apsisli bir yapı olarak öne çıkar. 6. yüzyıla tarihlenen Üçayak Kilisesi, orta apsisinde yer alan fresk kalıntılarıyla da tarihi ve sanatsal değerini artırmaktadır. Kilise yaklaşık 25 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğe sahiptir ve çevresindeki nekropol alanında da birçok mezar taşına rastlanmaktadır.

Üçayak Kilisesi için konum

Ahi Evran Cami ve Türbesi

Ahi Evran Cami ve Türbesi

Kırşehir’de bulunan Ahi Evran Cami ve Türbesi, Anadolu’da Ahilik teşkilatının kurucusu olarak bilinen Ahi Evran’a adanmış büyük bir tarihi yapıdır. Ahi Evran 13. yüzyılda yaşamış bir düşünür ve esnaf lideridir. Cami ve türbe şehrin merkezinde yer almakta olup hem mimari hem de tarihi önemiyle dikkat çekmektedir. Cami 1481 yılında II. Bayezid döneminde inşa edilmiştir ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan öğelere sahiptir. Türbe ise Ahi Evran’ın türbesi olup caminin hemen yanındadır.

Ahi Evran Cami ve Türbesi için konum

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi

Kırşehir’de gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan ve Kırşehir’in kültürel zenginliğini yansıtan Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi, 2011 yılında Neşet Ertaş’ın doğduğu topraklarda açılmıştır ve bu büyük sanatçının adını taşımaktadır. Modern mimarisiyle dikkat çeken merkezin toplam kapalı alanı 7.000 metrekareyi bulmakta ve çok amaçlı salonlar, sergi alanları, eğitim odaları ve konferans salonları gibi birçok farklı bölümden oluşmaktadır. 800 kişilik büyük bir ana sahneye sahip olan merkez yerel ve ulusal düzeyde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca müzik stüdyosu, kütüphane ve sanat galerisi gibi mekanlarla sanata dair geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır.

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi için konum

Aşıkpaşa Tabiat Parkı

Aşıkpaşa Tabiat Parkı

Kırşehir ilinde yer alan Aşıkpaşa Tabiat Parkı, doğa severler için huzurlu bir kaçış noktasıdır. 18 hektarlık bir alanı kaplayan bu tabiat parkı 2011 yılında koruma altına alınarak tescil edilmiştir. Ulaşımı oldukça kolay olan park şehir merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Park içerisinde geniş yürüyüş yolları, piknik alanları ve çocuk oyun parkları mevcuttur. Aşıkpaşa Tabiat Parkı adını ünlü Türk şairi Aşık Paşa’dan alır ve aynı zamanda bölgedeki bitki örtüsü ve kuş çeşitliliği ile de dikkat çekmektedir. 100’den fazla bitki türüne ve 50’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Park, hem yöre halkı hem de turistler için doğa ile iç içe olabilecekleri ideal bir mekandır.

Aşıkpaşa Tabiat Parkı için konum

Dulkadirli Yeraltı Şehri

Dulkadirli Yeraltı Şehri

Kırşehir’in Dulkadirli köyünde yer alan Dulkadirli Yeraltı Şehri, Anadolu’nun zengin tarihine ışık tutan önemli bir arkeolojik mekandır. Bu yeraltı şehri Roma ve Bizans dönemlerinde inşa edilmiş ve daha sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmıştır. Şehir toplamda 7 katlı olup yaklaşık 5.000 kişinin barınabileceği odalar, mutfak, su depoları ve kiliseler gibi çeşitli yapıları içermektedir. Kırşehir merkezin 35 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bu tarihi mekan, dört ana giriş ile ziyaretçilerini karşılamakta ve içerisinde devasa havalandırma şaftları bulunmaktadır.

Dulkadirli Yeraltı Şehri için konum

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi

Kırşehir’de bulunan Japon Bahçesi, 2010 yılında Kırşehir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır ve yaklaşık 15.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Japon kültürünün geleneksel peyzaj mimarisini yansıtan zarif düzenlemeleri ile dikkat çeker. İçerisinde Japon stili köprüler, taş fenerler, koi balıkları bulunan süs havuzları ve özenle seçilmiş bitki örtüsü bulunmaktadır. Ayrıca bahçede bir çay evi ve zen bahçesi de yer alır.

Japon Bahçesi için konum

Kesikköprü ve Kesikköprü Kervansarayı

Kırşehir Kesikköprü

Kırşehir’de yer alan Kesikköprü ve Kesikköprü Kervansarayı, tarihi ve mimari değeriyle dikkat çeken önemli yapılardandır. 13. yüzyılda inşa edilen Kesikköprü, Kızılırmak Nehri üzerinde olup Selçuklu döneminde özellikle ticaret kervanlarının sıkça kullanıldığı bir köprüdür. Toplam 13 kemeriyle 270 metre uzunluğa ve 5 metre genişliğe sahiptir. Kesikköprü Kervansarayı ise köprünün hemen yanında yer almakta olup konaklama ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Yaklaşık 45 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir ve ayrıca 20 odası bulunmaktadır.

Kesikköprü ve Kesikköprü Kervansarayı için konum


Nevşehir’deki en çok ziyaret edilen yerleri merak ediyorsanız Nevşehir’de Gezilecek Yerler yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir