Muğla'da Gezilecek Yerler

Muğla’da Gezilecek Yerler

Muğla’da gezilecek yerler mi arıyorsunuz? Sizi Ege’nin incisi olarak bilinen bu eşsiz coğrafyada unutulmaz bir yolculuğa davet ediyoruz.

Fethiye’nin saklı cennetleri, Bodrum’un canlı gece hayatı, Marmaris’in yemyeşil ormanları, Datça’nın huzurlu atmosferi, doğa tutkunları için trekking parkurları, tarih meraklıları için antik kentler, macera severler için su sporları, huzur arayanlar içinse sakin koylar… Muğla’da her zevke ve ilgi alanına uygun bir tatil seçeneği mevcut. Çam ormanlarının mis kokulu havası, berrak turkuaz denizi, altın sarısı kumsalları, zengin Ege mutfağı ve güler yüzlü insanlarıyla Muğla sizi kendine hayran bırakacak.

Bu yazımızda Muğla’da gezilecek yerleri inceleyerek en çok ziyaret edilen yerleri detaylı bir şekilde tanıttık. Hem bu yerlerin hepsini bir haritada gösterdik hem de her bir yerin altına konum linkini ekledik.

Muğla’da Gezilecek Yerler Haritası

Gümbet

Gümbet

Gümbet haritada 1 numara – Konum

Bodrum yarımadasının en popüler tatil beldelerinden biri olan Gümbet, Bodrum merkeze sadece 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yani hem Bodrum’un merkezindeki tarihi ve kültürel zenginliklere yakın olmak, hem de kendi halinde keyifli bir tatil geçirmek isteyenler için harika bir seçenek. Özellikle hareketli gece hayatı ve birbirinden güzel plajlarıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiş durumda. Barlar Sokağı birbirinden farklı konseptleriyle her zevke hitap eden mekanlarıyla eğlenceyi sevenlerin vazgeçilmezi.

Gümbet’in altın sarısı kumsalı ve masmavi denizi güneşlenmek ve denize girmek için ideal. Su sporlarına meraklıysanız rüzgar sörfü, deniz bisikleti, jet ski gibi aktiviteler yapabilir, buradan kalkan tekne turlarıyla da çevredeki koyları ziyaret edebilirsiniz.

Gümbet’te konaklama seçenekleri de oldukça fazla. Lüks otellerden, butik pansiyonlara kadar farklı konaklama seçenekleri bulabilirsiniz.

Ölüdeniz

Fethiye Ölüdeniz

Ölüdeniz haritada 2 numara – Konum

Ölüdeniz, turkuaz rengi denizi, bembeyaz kumsalı ve Babadağ’ın eteklerindeki eşsiz manzarasıyla sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın en güzel koylarından biri. Daha önce hiç gitmediyseniz bile fotoğraflarını gördüğünüzde “Acaba burası gerçek mi?” diye sormuşsunuzdur kendinize. Evet, Ölüdeniz o kadar güzel ki, gerçek olamayacak kadar masalsı bir yer gibi görünüyor. Buranın en büyük özelliklerinden biri doğal bir lagün olması. Bu sayede denizi durgun ve dalgasız, adeta bir göl gibi. Deniz öyle berrak ki, suyun altındaki balıkları ve diğer deniz canlılarını rahatlıkla görebilirsiniz.

Ölüdeniz denince akla ilk gelen aktivitelerden biri yamaç paraşütü. Babadağ’ın 1969 metrelik zirvesinden atlayarak Ölüdeniz’in muhteşem manzarasını kuşbakışı izlemek inanılmaz bir deneyim. Eğer biraz cesaretiniz varsa mutlaka denemelisiniz. Uçuş yaklaşık 30-45 dakika sürüyor ve iniş Belcekız Plajı‘na yapılıyor. Belcekız’ın hemen yanında ise Kumburnu Plajı bulunuyor.

Düzenlenen tekne turlarına katılarak çevredeki eşsiz koyları keşfedebilirsiniz. Kelebekler Vadisi, Cennet Koyu, Soğuk Su Koyu gibi birbirinden güzel koylar bu turlarla kolayca ulaşılabilir.

Ölüdeniz’de konaklama seçenekleri de oldukça fazla. Lüks otellerden, butik pansiyonlara kadar her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulabilirsiniz.

Yalıkavak

Yalıkavak Marina

Yalıkavak haritada 3 numara – Konum

Yalıkavak, Bodrum’un parlayan yıldızı, lüksün ve şıklığın adresi! Bodrum yarımadasının kuzeybatısında bulunuyor. Eskiden sakin bir balıkçı köyü iken şimdilerde lüks yatları, şık restoranları ve butik otelleriyle Bodrum’un en gözde tatil beldelerinden biri. Eğer “Ben tatilimi şık ve konforlu bir ortamda geçirmek istiyorum, biraz da lüks olsun.” diyorsanız Yalıkavak tam size göre.

Yalıkavak denince akla ilk gelen şeylerden biri dünyaca ünlü Yalıkavak Marina. Burası dünyanın en iyi marinalarından biri olarak kabul ediliyor. Marina çevresinde yürürken gözlerinizi alamayacağınız lüks yatları, şık restoranları, tasarım butikleri ve canlı gece hayatını göreceksiniz.

Yalıkavak Plajı sakin ve huzurlu bir ortama sahip bir plaj ve burada denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, su sporları yapabilir veya sahildeki kafelerde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tilkicik Koyu ise Yalıkavak’ın biraz daha sakin bir koyu.

Yalıkavak’ta birçok gece kulübü de bulunuyor. Gece kulüplerinde ünlü DJ’lerin performanslarını izleyebilir, sabaha kadar dans edebilirsiniz.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi haritada 4 numara – Konum

Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’e yakın konumda yer alan, 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan büyülü bir doğa harikası. Yemyeşil bitki örtüsü, denizi ve tabii ki rengarenk kelebekleriyle adeta bir masal diyarı gibi.

Kelebekler Vadisi’ne ulaşım biraz zahmetli ama inanın bana, değecek! Ölüdeniz‘den kalkan teknelerle ya da Faralya köyünden yürüyerek vadiye ulaşabilirsiniz. Tekneyle yaklaşık 20 dakika süren yolculuk başlı başına bir keyif. Denizden vadiye yaklaşırken, yemyeşil ağaçların arasında beliren bembeyaz kumsal sizi büyüleyecek. Faralya’dan yürüyerek inmek isterseniz biraz zorlu bir parkur sizi bekliyor. Ama merak etmeyin, yol boyunca karşınıza çıkacak manzaralar tüm yorgunluğunuzu unutturacak.

Vadiye vardığınızda kendinizi bir doğa cennetinde bulacaksınız. Yemyeşil ağaçların arasında yürüyüş yapabilir, denize girebilir ve tabii ki kelebekleri izleyebilirsiniz. Burada kamp yapmak da mümkün. Eğer doğayla iç içe olmak, gece yıldızların altında uyumak istiyorsanız, çadırınızı alıp vadiye gelebilirsiniz. Kamp alanında temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz duş, tuvalet ve market gibi imkanlar da bulunuyor. Burada yapılacak en güzel aktivitelerden biri Kelebekler Vadisi yürüyüş parkurunu takip etmek. Bu parkur sizi vadinin farklı noktalarına götürerek doğal güzellikleri keşfetmenizi sağlıyor. Yürüyüş yaparken yanınıza fotoğraf makinenizi almayı unutmayın, çünkü vadideki manzaralar fotoğraf karelerine sığmayacak kadar güzel.

Ortaca

Ortaca

Ortaca haritada 5 numara – Konum

Ortaca, Muğla’nın kalbinde yer alan, hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusuyla sizi kendine hayran bırakacak bir yer. Belki adı diğer popüler tatil beldeleri kadar duyulmamış olabilir ama Ortaca’da keşfedilecek o kadar çok şey var ki! Hem sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler hem de macera arayanlar için birbirinden farklı deneyimler sunuyor.

Ortaca’nın en önemli özelliklerinden biri Dalyan‘a ev sahipliği yapması. Dalyan, Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Plajı‘na ulaşım noktası olarak biliniyor. Dalyan’a geldiğinizde tekne turuna katılabilir, İztuzu Plajı’nda denize girebilir, çamur banyosu yapabilir ve antik Kaunos kaya mezarlarını görebilirsiniz. Dalyan Kanalı‘nda tekneyle gezerken yemyeşil doğanın tadını çıkaracak, kuş sesleri ve suyun sesi eşliğinde huzur bulacaksınız.

Burada doğa ile iç içe olmak isteyenler için de birçok alternatif bulunuyor. Yuvarlakçay, doğa yürüyüşleri yapmak için ideal bir yer. Burada yemyeşil ormanlar arasında yürüyüş yapabilir, şelalelerde serinleyebilirsiniz. Ortaca’ya yakın konumda bulunan Köyceğiz Gölü de doğa severler için harika bir seçenek. Gölde tekne turu yapabilir, kuş gözlemciliği yapabilir veya göl kenarındaki restoranlarda yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Turgutreis

Turgutreis

Turgutreis haritada 6 numara – Konum

Turgutreis, Bodrum yarımadasının batı ucunda yer alan, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yer. Adını ünlü denizci Turgut Reis‘ten alan bu şirin belde özellikle son yıllarda popülerliği artan bir tatil merkezi haline gelmiş durumda. Bodrum’un kalabalığından uzaklaşmak, daha sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için harika bir alternatif olabilir.

Turgutreis’e adım attığınızda sizi ilk karşılayan şey muhteşem gün batımı manzarası olacak. Burası Bodrum yarımadasında gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri olarak biliniyor. Gün Batımı Plajı beldenin en popüler plajı. Burada denize girebilir, güneşlenebilir, su sporları yapabilir veya sahildeki kafelerde vakit geçirebilirsiniz. Karaincir Plajı ise biraz daha sakin bir plaj.

Selimiye

Marmaris Selimiye

Selimiye haritada 7 numara – Konum

Marmaris’e yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Selimiye daha çok yerli turistlerin tercih ettiği, bozulmamış doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir köy. Buraya adım attığınız anda sizi ilk karşılayan şey, şirin mi şirin bir balıkçı köyü atmosferi olacak. Rengarenk balıkçı tekneleri, daracık sokaklar, çiçeklerle süslü evler… Selimiye, tam anlamıyla Ege’nin ruhunu yansıtan bir yer. Burada kendinizi evinizde hissedecek, güler yüzlü ve samimi insanlarla tanışacaksınız.

Selimiye’nin en büyük özelliklerinden biri, muhteşem koylara ev sahipliği yapması. Selimiye Koyu, beldenin en popüler koyu. Burada turkuaz rengi denizin ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Koyun etrafında birçok restoran ve kafe bulunuyor. Burada deniz mahsullerinin en taze ve lezzetli örneklerini tadabilirsiniz. Benim favorim ise kalamar tava ve ahtapot salatası! Koyun hemen yanında bulunan Sığ Liman Koyu ise daha sakin ve huzurlu bir atmosfer sunuyor. Burada denize girebilir, güneşlenebilir veya sadece doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Selimiye’de tekne turlarına katılarak çevredeki koyları keşfedebilirsiniz. Dişlice Adası, Kamelya Adası, Bencik Koyu gibi birbirinden güzel koylar tekne turlarıyla kolayca ulaşılabilir.

Bitez

Bitez

Bitez haritada 8 numara – Konum

Çökertme’den çıktım da Halilim aman başım selamet
Bitez de yalısına varmadan Halilim aman koptu kıyamet

Çökertme Türküsü

Eğer Bodrum’un kalabalığından uzaklaşıp daha sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek istiyorsanız Bitez tam size göre. Bodrum’a sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunan, mandalina bahçeleriyle çevrili, şirin bir sahil kasabası. Bitez’in en büyük özelliklerinden biri rüzgar sörfü için ideal koşullara sahip olması. En ünlü yeri ise Bitez Yalısı yani Bitez Sahili. Ünlü Çökertme türküsünden hatırladığımız Bitez Yalısı işte burada!

Bitez’in plajı da oldukça güzel. Bitez Plajı uzun ve geniş bir kumsala sahip. Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilir, denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Su sporlarına meraklıysanız rüzgar sörfü, yelken, kano gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Bitez, Bodrum’un diğer popüler beldeleri kadar kalabalık olmadığı için daha sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir yer. Bitez’in doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve sakin atmosferi sizi kendine hayran bırakacak.

Palamutbükü

Palamutbükü

Palamutbükü haritada 9 numara – Konum

Datça merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Palamutbükü, daha çok doğa severlerin ve sakinlik arayanların tercih ettiği, bozulmamış doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir köy.

Palamutbükü’nün en büyük özelliklerinden biri birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapması. Akvaryum Koyu, Palamutbükü’nün en popüler koylarından biri. Burada turkuaz rengi denizin ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Koyun hemen yanında bulunan Çatı Restaurant ise muhteşem gün batımı manzarasıyla ünlü. Burada akşam yemeği yiyebilir, gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz. Hayıtbükü, Palamutbükü’nün biraz daha sakin bir koyu. Burada denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, doğayla baş başa kalabilirsiniz. Tekne turlarıyla çevredeki koyları keşfedebilir, Knidos Antik Kenti‘ni ziyaret edebilirsiniz.

Güvercinlik

Güvercinlik

Güvercinlik haritada 10 numara – Konum

Güvercinlik, Bodrum’un kuzeyinde yer alan, sakinliği ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken şirin bir köy. Tarihi, antik dönemlere kadar uzanıyor. Eskiden Karya bölgesinde yer alan bu köy şimdilerde Bodrum’un gözde tatil yerlerinden biri. En büyük özelliklerinden biri doğal güzellikleri. Köy, çam ormanları ve zeytin ağaçlarıyla çevrili. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, kuş sesleri eşliğinde huzur bulabilirsiniz. Güvercinlik’te denize girmek için de birçok seçenek var. Güvercinlik Plajı, köyün merkezine yakın, sakin ve huzurlu bir plaj. Burada denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, su sporları yapabilirsiniz. Aspat Koyu ise biraz daha uzakta, daha sakin ve tenha bir koy.

Güvercinlik’te konaklama seçenekleri de oldukça fazla. Butik oteller, pansiyonlar ve apart daireler arasından bütçenize ve zevkinize uygun bir seçenek bulabilirsiniz.

Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi haritada 11 numara – Konum

Bodrum Kalesi, Bodrum’un simgesi ve tarihin izlerini günümüze taşıyan muhteşem bir yapı olarak Muğla’da gezilecek yerler listemizde yer alıyor. Bodrum’a gelip de bu kaleyi görmeden dönmek olmaz! Bodrum’un merkezinde, denizin hemen kıyısında bulunan kale, hem tarihiyle hem de mimarisiyle insanı büyülüyor. Kalenin tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Saint Jean Şövalyeleri tarafından yaptırılan kale o dönemde Bodrum’un savunması için önemli bir rol oynamış. Şövalyeler kaleyi inşa ederken farklı ülkelerden getirdikleri taşları kullanmışlar. Bu yüzden kalede farklı dillerde yazılmış yazılar ve farklı kültürlere ait semboller görmek mümkün.

Kaleye girdiğinizde kendinizi adeta bir zaman makinesinde gibi hissedeceksiniz. Daracık koridorlar, yüksek kuleler, surlar, mahzenler…

Kale içinde farklı bölümler bulunuyor. İngiliz Kulesi, Fransız Kulesi, Alman Kulesi, İtalyan Kulesi gibi kuleler, farklı ülkelerden gelen şövalyeler tarafından yaptırılmış. Bu kulelerde o döneme ait silahlar, zırhlar ve diğer eşyalar sergileniyor.

Bodrum Kalesi’nin en önemli özelliklerinden biri Sualtı Arkeoloji Müzesi‘ne ev sahipliği yapması. Müzede antik dönemlerden kalma gemi batıkları, amforalar, heykeller ve daha birçok ilginç eseri görebilirsiniz.

Bodrum Kalesi’nde her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Konserler, tiyatro oyunları, sergiler gibi etkinlikler, kaleye ayrı bir renk katıyor. Eğer şanslıysanız, Bodrum Kalesi’nde düzenlenen bir etkinliğe katılabilir, unutulmaz bir gece geçirebilirsiniz.

Güncel bilet fiyatlarını ve ziyaret saatlerini resmi web sitesi‘nden öğrenebilirsiniz. MüzeKart sahipleri antik kente ücretsiz olarak girebilirler.

Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu haritada 12 numara – Konum

Akvaryum Koyu, Bodrum yarımadasının batı kıyısında yer alan, ismiyle müsemma, adeta bir akvaryum gibi berrak sulara sahip şahane bir koy. Burası Bodrum’un diğer popüler koyları kadar kalabalık değil, bu yüzden daha sakin ve huzurlu bir deniz tatili geçirmek isteyenler için ideal. En büyük özelliği, adından da anlaşılacağı gibi, suyunun berraklığı ve içindeki canlı çeşitliliği. Denizin içine girdiğinizde kendinizi bir akvaryumda gibi hissedeceksiniz. Şnorkel veya dalış yaparak bu canlıları daha yakından görebilir ve suyun altındaki dünyayı keşfedebilirsiniz.

Akvaryum Koyu’na vardığınızda sizi ilk karşılayan şey, turkuaz rengi denizin ve yemyeşil çam ağaçlarının oluşturduğu muhteşem manzara olacak. Burada denize girmek için birkaç farklı plaj seçeneği var. Su sporları yapmak da mümkün. Kano, deniz bisikleti, paddleboard gibi aktivitelerle denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Akvaryum Koyu’nda konaklama seçeneği yok ama gün boyu kalmak isterseniz, yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi alarak piknik yapabilirsiniz. Koyun etrafında birkaç tane küçük büfe var, burada da atıştırmalık bir şeyler bulabilirsiniz. Akvaryum Koyu, özellikle fotoğraf tutkunları için harika bir yer. Burada çekeceğiniz fotoğraflar, sosyal medyada çok beğeni alacak, emin olun!

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu haritada 13 numara – Konum

Fethiye’ye yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta, Seydikemer ilçesinde bulunan bu kanyon, Türkiye’nin en uzun ve en derin kanyonlarından biri. Yaklaşık 18 kilometre uzunluğunda ve 300 metre derinliğindeki Saklıkent Kanyonu, doğa tutkunları ve macera severler için adeta bir cennet.

Burada sizi ilk karşılayan şey kanyonun girişindeki buz gibi kaynak suyu olacak. Bu su kanyonun içinden akarak Eşen Çayı‘na karışıyor. Kanyonun içine girdiğinizde ise kendinizi bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz. Yüksek kayalıklar, yemyeşil bitki örtüsü, şelaleler ve kanyonun içinden akan buz gibi su size unutulmaz bir deneyim yaşatacak.

Saklıkent Kanyonu’nda yapılacak en popüler aktivitelerden biri kanyonun boyunca yürüyüş yapmak. Kanyonun içinden akan suyun üzerindeki tahta köprülerden geçerek kanyonun derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz. Yürüyüş sırasında karşınıza çıkacak şelaleler, doğal havuzlar ve kayalıklar, sizi büyüleyecek. Yürüyüş yapmak için yanınıza mutlaka rahat bir ayakkabı ve yedek kıyafet almalısınız.

Saklıkent Kanyonu’nda rafting yapmak da mümkün. Kanyonun içindeki suyun debisi rafting yapmak için oldukça uygun ancak önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Saklıkent Kanyonu’na yakın konumda bulunan Tlos Antik Kenti‘ni de ziyaret etmenizi öneririm. Burada Likya uygarlığına ait kalıntıları görebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu’na ulaşım için öncelikle Fethiye’ye gitmeniz gerekiyor. Fethiye’den kalkan minibüslerle ya da özel aracınızla Saklıkent Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Kanyona giriş ücretli ama müze kartınız varsa ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Saklıkent Kanyonu, doğanın gücünü ve güzelliğini bir arada sunan, mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Güncel bilet fiyatlarını ve ziyaret saatlerini resmi web sitesi‘nden öğrenebilirsiniz.

Göltürkbükü

Göltürkbükü

Göltürkbükü haritada 14 numara – Konum

Göltürkbükü, Bodrum yarımadasının kuzeyinde, yemyeşil ormanlarla çevrili, masmavi denizi ve şirin koylarıyla ünlü bir tatil beldesi. Eskiden sakin bir balıkçı köyü olan Göltürkbükü şimdilerde ise özellikle yaz aylarında hareketlenen, ünlülerin ve sanatçıların da gözdesi haline gelmiş bir yer.

Denizin keyfini doyasıya çıkarmak isteyenler için birbirinden güzel plajlar bulunuyor. Pırıl pırıl denizin yanı sıra güneşlenmek, su sporlarıyla ilgilenmek ya da kumsalda keyifli vakit geçirmek için ideal bir ortam sunuyor. Burada akşamları da sıkılmanıza imkan yok. Sahildeki restoranlarda canlı müzik dinleyebilir, dans edebilir veya sadece arkadaşlarınızla sohbet ederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Göltürkbükü’nde birçok lüks otel ve butik pansiyon bulunuyor. Burada konaklayarak hem Göltürkbükü’nün hem de Bodrum’un diğer güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Kabak Koyu

Kabak Koyu

Kabak Koyu haritada 15 numara – Konum

Kabak Koyu, Fethiye’nin güneyinde, Ölüdeniz’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, el değmemiş doğasıyla sizi büyüleyecek bir yer. Hani şehir hayatının karmaşasından kaçıp, doğayla baş başa kalmak, kuş sesleri ve dalga sesleri eşliğinde huzur bulmak istersiniz ya, işte Kabak Koyu tam da böyle bir yer! Burada kendinizi bambaşka bir dünyada hissedecek ve doğanın tüm güzelliklerini sonuna kadar hissedeceksiniz.

Kabak Koyu’nda yapılacak en güzel şeylerden biri doğa yürüyüşlerine çıkmak. Koyun çevresindeki ormanlarda yürüyüş yapabilir, kuş sesleri eşliğinde huzur bulabilirsiniz. Kabak Koyu’na yakın konumda bulunan Cennet Koyu ve Faralya Köyü‘ne de yürüyerek gidebilirsiniz. Doğa yürüyüşlerinin yanı sırada burada denize girmek de ayrı bir keyif. Berrak suları ve uzun kumsalı denize girmek ve güneşlenmek için ideal.

Kabak Koyu’nda konaklama seçenekleri oldukça fazla. Bungalov evler, ağaç evler, çadır kamp alanları… Bütçenize ve zevkinize uygun bir konaklama seçeneği mutlaka bulacaksınız.

Hisarönü

Hisarönü

Hisarönü haritada 16 numara – Konum

Eğer hareketli bir tatil, canlı gece hayatı ve unutulmaz anılar arıyorsanız Hisarönü tam size göre. Ölüdeniz’e yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Hisarönü özellikle İngiliz turistlerin gözdesi haline gelmiş bir tatil beldesi. Burada günün her saati eğlence devam ediyor. Barlar, restoranlar, gece kulüpleri, alışveriş merkezleri ve daha birçok eğlence mekanı sizi bekliyor.

Hisarönü’ne geldiğinizde, sizi ilk karşılayan şey, kalabalık ve renkli atmosferi olacak. Her yerden müzik sesleri yükseliyor, insanlar sokaklarda dans ediyor, eğlence hiç bitmiyor. Hisarönü’nün merkezindeki barlar sokağı, birbirinden farklı konseptleriyle her zevke hitap eden mekanlarıyla ünlü. Burada canlı müzik dinleyebilir, karaoke yapabilir, dans edebilir veya sadece arkadaşlarınızla sohbet ederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Eğer biraz daha sakinlik arıyorsanız Hisarönü’nün çevresindeki doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Babadağ Milli Parkı doğa yürüyüşleri yapmak için ideal bir yer. Ölüdeniz ise Hisarönü’ne sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burada dünyaca ünlü plajda denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Hisarönü, özellikle gençlerin ve eğlenceyi sevenlerin tercih ettiği bir tatil beldesi. Burada her gün bir festival havası esiyor. Eğer siz de unutulmaz bir tatil geçirmek, doyasıya eğlenmek istiyorsanız, Hisarönü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sedir Adası (Kleopatra Adası)

Sedir Adası (Kleopatra Adası)

Sedir Adası (Kleopatra Adası) haritada 17 numara – Konum

Sedir Adası ya da diğer adıyla Kleopatra Adası, Gökova Körfezi’nde yer alan, tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir ada. Adı Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan geliyor. Efsaneye göre, Kleopatra ve Romalı general Antonius, bu adada buluşmuş ve adanın eşsiz kumsalında aşklarını yaşamışlar. Bu yüzden ada romantik bir atmosfere sahip. Hatta öyle ki, Kleopatra’nın güzelliğinin sırrının bu adanın kumlarında saklı olduğuna inanılıyor!

Sedir Adası’nı özel kılan en önemli şey, altın sarısı kumsalı. Bu kumsal dünyada sadece birkaç yerde bulunan özel bir kum türünden oluşuyor. Kum taneleri o kadar küçük ve yuvarlak ki, ayaklarınızın altında adeta pamuk gibi hissedeceksiniz. Denizin içinde de aynı kum taneleri devam ediyor. Bu yüzden deniz inanılmaz bir berraklığa sahip.

Sedir Adası sadece kumsalıyla değil, tarihi kalıntılarıyla da dikkat çekiyor. Adada Kedrai Antik Kenti bulunuyor ve bu kentte antik dönemlerden kalma bir tiyatro, agora ve tapınak kalıntıları yer alıyor.

Sedir Adası’na ulaşım için öncelikle Çamlı Köyü‘ne gitmeniz gerekiyor. Çamlı Köyü’nden kalkan teknelerle adaya ulaşabilirsiniz. Tekne yolculuğu yaklaşık 15 dakika sürüyor. Adada konaklama imkanı yok ama günübirlik gezi için ideal bir yer. Yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi alarak adada piknik yapabilirsiniz.

Bafa Gölü

Bafa Gölü

Bafa Gölü haritada 18 numara – Konum

Bafa Gölü, Muğla ve Aydın illeri arasında yer alan, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla sizi kendine hayran bırakacak bir yer. Eskiden bir körfez olan Bafa, zamanla alüvyonlarla dolmuş ve bugünkü halini almış. Etrafı zeytin ağaçları, çam ormanları ve dağlarla çevrili göl, doğa severlerin, kuş gözlemcilerinin ve tarih meraklılarının uğrak noktası.

Gölün en büyük özelliklerinden biri kuş çeşitliliği. Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden biri. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında göçmen kuşların ettiği bu gölde 200’den fazla kuş türünü gözlemleyebilirsiniz.

Gölde yapılacak en güzel şeylerden biri, tekne turuna katılmak. Tekneyle gölün etrafını dolaşırken, gölün farklı güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Gölde bulunan Kapıkırı köyü, tarihi taş evleri ve dar sokaklarıyla görülmeye değer. Heraklia Antik Kenti de Bafa Gölü’ne yakın bir konumda bulunuyor. Burada antik dönemlerden kalma tiyatro, agora ve tapınak kalıntılarını görebilirsiniz.

Bafa Gölü’nde hem doğa yürüyüşleri hem kamp yapmak mümkün. Ulaşım için öncelikle Söke veya Milas’a gitmeniz gerekiyor. Söke veya Milas’tan kalkan minibüslerle Bafa Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

Gizlikent Şelalesi

Gizlikent Şelalesi

Gizlikent Şelalesi haritada 19 numara – Konum

Gizlikent Şelalesi, Fethiye’nin kuzeyinde, saklı bir vadide yer alan, serin sularıyla yazın sıcağından bunalanlara ilaç gibi gelecek bir doğa harikası. Şelalenin etrafındaki yemyeşil ormanlar, mis gibi çam kokuları ve şelalenin oluşturduğu serinlik sizi şehir hayatının stresinden uzaklaştıracak.

Şelalenin etrafında bulunan kayalıklarda piknik yapabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Gizlikent Şelalesi özellikle fotoğraf tutkunları için harika bir yer. Şelalenin yakınında bulunan Yaka Park‘ta zipline yapabilir, adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz. Yaka Park’ta ayrıca restoran ve kafe gibi imkanlar da bulunuyor.

Gizlikent Şelalesi’ne yakın konumda bulunan Kayaköy’ü de ziyaret etmenizi öneririm. Burası, terkedilmiş bir Rum köyü. Taş evleri, dar sokakları ve kiliseleriyle sizi geçmişe götürecek.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi haritada 20 numara – Konum

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi’nin içinde yer alan, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri. Eğer tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Müzede antik çağlardan günümüze kadar denizlerin altında saklı kalmış hazineler sergileniyor.

Müzenin en önemli özelliklerinden biri sergilenen eserlerin çoğunun gerçek batık gemilerden çıkarılmış olması. Müzede Uluburun Batığı, Yassıada Batığı, Şeytan Deresi Batığı gibi dünyaca ünlü batık gemilerden çıkarılan eserleri görebilirsiniz. Bu eserler arasında altın takılar, cam eşyalar, seramikler, heykeller ve daha birçok ilginç obje bulunuyor. Müzede ayrıca antik dönemlere ait gemi yapım teknikleri, denizcilik tarihi ve sualtı arkeolojisi hakkında da bilgiler edinebilirsiniz.

Müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri Uluburun Batığı Sergisi. Bu sergide, 14. yüzyıla tarihlenen Uluburun Batığı’ndan çıkarılan eserler sergileniyor. Batıkta bulunan altın takılar, fildişi eşyalar, cam boncuklar ve diğer değerli objeler, ziyaretçileri büyülüyor. Müzede ayrıca bir de cam atölyesi bulunuyor. Burada antik dönem cam yapım tekniklerini öğrenebilir, kendi cam objenizi yapabilirsiniz.

Güncel bilet fiyatlarını ve ziyaret saatlerini resmi web sitesi‘nden öğrenebilirsiniz. MüzeKart sahipleri antik kente ücretsiz olarak girebilirler.

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi haritada 21 numara – Konum

Halikarnas Mozolesi, Bodrum’un merkezinde yer alan, Dünyanın Yedi Harikası‘ndan biri olarak kabul edilen ve günümüze sadece kalıntıları ulaşabilmiş devasa bir anıt mezar. Adını Karya Satrabı Mausolos’tan alan bu muhteşem yapı bir zamanlar ihtişamıyla göz kamaştırıyormuş. Maalesef günümüze sadece temelleri ve bazı parçaları kalmış olsa da hala tarih ve arkeoloji meraklıları için büyük bir öneme sahip.

Mozole M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş ve o dönemin en ünlü mimarları ve heykeltıraşları tarafından tasarlanmış. Anıt mezar mermerden yapılmış ve yüksekliği 45 metreyi buluyormuş. Dış cephesi, dönemin ünlü sanatçıları tarafından yapılmış heykellerle süslüymüş. Mozelenin içinde ise Mausolos ve karısının mezarları bulunuyormuş. Ancak, 12. yüzyılda meydana gelen bir depremde mozole büyük zarar görmüş ve zamanla harabeye dönmüş. 15. yüzyılda ise Saint Jean Şövalyeleri mozelenin kalıntılarını Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanmışlar.

Günümüzde Halikarnas Mozolesi, açık hava müzesi olarak ziyarete açık. Mozelenin bulunduğu alanda, mozelenin temelleri, bazı sütunlar ve heykellerin parçaları görülebilir. Mozelenin yakınında yer alan müzede ise mozole hakkında daha detaylı bilgiler edinebilir, mozelenin maketi ve bazı kalıntıları görebilirsiniz. Müzede ayrıca antik dönem Bodrum’u hakkında da bilgiler bulabilirsiniz.

Tuzla Kuş Cenneti

Tuzla Kuş Cenneti

Tuzla Kuş Cenneti haritada 22 numara – Konum

Muğla’da gezilecek yerlerden birisi de Tuzla Kuş Cenneti. Bu özel bölge Bodrum’a yakın konumda yer alan, doğa severlerin ve kuş gözlemcilerinin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer. Adını eskiden tuz üretimi yapılan Tuzla Gölü’nden alan bu cennet, yaklaşık 125 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Flamingolar, pelikanlar, karabataklar, balıkçıllar ve daha birçok kuş türünü burada doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz. Eğer siz de kuş sesleri eşliğinde doğayla iç içe olmak, birbirinden güzel kuşları fotoğraflamak istiyorsanız Tuzla Kuş Cenneti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tuzla Kuş Cenneti’nde sadece kuş gözlemciliği yapmakla kalmaz aynı zamanda doğa fotoğrafçılığı da yapabilirsiniz. Burada birbirinden güzel kuşları doğal ortamlarında fotoğraflayarak unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Kuş cenneti özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında göçmen kuşların uğrak yeri olduğu için bu dönemlerde daha da hareketli oluyor.

Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi haritada 23 numara – Konum

Marmaris’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Turgut Köyü’nde bulunan bu şelale, yemyeşil ormanlar içinde, serin sularıyla adeta bir vaha gibi. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, doğanın sesini dinlemek ve huzur dolu bir gün geçirmek için Turgut Şelalesi‘ne mutlaka uğramalısınız.

Turgut Şelalesi’nde yapılacak en güzel şeylerden biri şelalenin sularında serinlemek. Suyun soğukluğu ilk başta sizi biraz ürkütebilir ama inanın bana, bu serinliğe çabucak alışacaksınız!

Eğer biraz daha macera arıyorsanız, Turgut Şelalesi’nin çevresinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Şelalenin bulunduğu vadi, yürüyüş yapmak için oldukça uygun. Yürüyüş sırasında karşınıza çıkacak doğal güzellikler, sizi büyüleyecek. Ayrıca şelalenin hemen yanında bulunan Turgut Köyü’nü de ziyaret etmenizi öneririm. Burada yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, el yapımı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Azmak Nehri

Azmak Nehri

Azmak Nehri haritada 24 numara – Konum

Azmak Nehri, Akyaka’nın kalbinde yer alan, masmavi suları ve yemyeşil kıyılarıyla sizi bambaşka bir dünyaya götürecek bir doğa harikası. Nehrin berrak sularında yüzen balıkları görebilir, suyun üzerinde süzülen ördekleri izleyebilirsiniz. Azmak Nehri’nin bu kadar popüler olmasının sebebi, sadece doğal güzelliği değil aynı zamanda sunduğu aktiviteler.

Azmak Nehri’nde yapılacak en keyifli şeylerden biri tekne turuna katılmak. Tekneyle nehir boyunca ilerlerken, yemyeşil ağaçların arasında kaybolacak, kuş sesleri ve suyun sesi eşliğinde huzur bulacaksınız. Tekne turları genellikle 30 dakika sürüyor ve nehrin en güzel noktalarını görme fırsatı sunuyor.

Eğer yüzmeyi seviyorsanız Azmak Nehri’nde yüzmenin tadını da çıkarabilirsiniz. Nehrin suyu oldukça temiz ve berrak. Ayrıca nehrin bazı bölümlerinde doğal havuzlar bulunuyor. Bu havuzlarda yüzebilir, serinleyebilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Nehrin kenarında bulunan restoranlarda ise yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Özellikle nehirde yetişen balıklar mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti haritada 25 numara – Konum

Tlos Antik Kenti, Fethiye’ye yakın mesafede, Seydikemer ilçesinde bulunan, Likya uygarlığının en eski ve en büyük şehirlerinden ve en önemli merkezlerinden biri. M.Ö. 2. binyıla kadar uzanan tarihiyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Likya, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan Tlos adeta bir açık hava müzesi gibi.

Kentin içinde tiyatro, stadyum, agora, hamamlar, mezarlar ve tapınak kalıntıları bulunuyor. Bu kalıntıları gezerken Tlos’un tarihi ve kültürel zenginliğini yakından tanıyabilirsiniz. En önemli yapılarından biri Likya dönemine ait akropol. Akropol, kentin en yüksek noktasında bulunuyor ve muhteşem bir manzaraya sahip. Burada Likya dönemine ait kalıntıları görebilir, kentin tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Akropol’ün hemen altında yer alan tiyatro ise Roma dönemine ait.

Güncel bilet fiyatlarını ve ziyaret saatlerini resmi web sitesi‘nden öğrenebilirsiniz. MüzeKart sahipleri antik kente ücretsiz olarak girebilirler.


Muğla’da tatil yapılabilecek önemli yerler hakkında bilgi almak için Muğla’nın Tatil Yerleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir